lauantai 24. joulukuuta 2011

Ratzenberger Steeger St. Jost Riesling Spätlese trocken 2007

Entä nyt sitten tämä elitismijuttu? Että viinit ovat elitismiä? Että viinien harrastaminen on epäekologisuudessaan parhaimmillaankin vain elitistisen egoistista eskapismia?

Tietenkin viinit ovat elitismiä. Tavallaan. Riippuu mihin verrataan. Tietenkin viinit ovat epäekologisia. Tavallaan. Riippuu mihin verrataan. Tietenkin viininippeliys on egoistista. Tavallaan. Riippuu mihin verrataan. Tietenkin viinit ovat eskapismia. Tavallaan. Eivätkö ne sitten saisi olla?

Koska jotain pitää kuitenkin olla. Johonkin se kohtuuttomuusharrastuneisuuskaipuu on kohdennettava. Se on mielestäni kohtuullista. Kaikkea ei saa eikä saa haluta. Mutta ilman jotain ei olisi mitään.

Pssöaflkjsadfölsadkjshkldghkgöghkögfköldhkhnkdfhfmdfgöagsdfsaåoas.
 
Energiatonta ei ole kuin peruskallio. Ja sekin on massaa ja silloin tällöin tärähtelee. Voisihan sitä alkaa harrastaa peruskalliota. Mutta kun peruskallio ei kiinnosta. Ei perusmaultaan eikä muutenkaan. Edes vähää alusta.

Entäpä sitten sekin näkökulma, että kuka vaalii maaperää tunnollisemmin kuin viininviljelijä? Tutkii säitä, pitää kirjaa kasvusta, vaikuttimista, hätistelee tuholaisia luonnon keinoin? On tutkinut ja pitänyt ja hätistellyt jo vuosisatojen ajan?

Viiniään vaaliva viljelijä ei ikipäivänä turmelisi maata, josta viini sikimdgsfgddsföglkdsföglkdfsölgkdfölsgsd. Jaahas, pateettisuussuodatin. Murjottaa ja tahtoo kuulemma vielä yhden Ärrimurri-keksin.

Epäekologisuutta on kieltämättä vaikea puolustella. Siirrättäminen tänne on nyt sentään ekologisempaa kuin meneminen sinne. Luomu sitä, biodynaamisuus tätä. Mutta ehkä tuotanto pitäisi vain lopettaa. Ehkä kaikki pitäisi lopettaa. Ainakin nyt kastelu. Ai niin, tietyissä viinikulttuureissa sitä ei ole koskaan aloitettukaan. Mites tästä editorista saikaan hymiön?

Egoismia puolustaisin sillä, että viinit ovat sosiaalinen asia. Potentiaalisesti, ainakin. Ja meille asosiaalisille vähintäänkin turvallinen puheenaihevaihtoehto. Eri asia, kuka sitä jaaria sitten jaksaa. Lähtökohtaisesti toivottavasti kuitenkin paremmin kuin piirtoheitinkalvoja peruskalliosta.

Eskapismissa en näe juuri mitään pahaa. Se on turvallinen ja mainio, lämpimästi kannatettava, tietyissä olosuhteissa jopa suositeltava asia.

Elitismi puolestaan on ainakin osittain katsojan silmässä. S-Marketin punajuuret ovat elitismiä, S-Marketin luomupunajuuret ovat elitismiä, Eat & Joy Maatilatorin lähiluomupunajuuret ovat elitismiä, oman palstan täyslähiluomupunajuuret ovat elitismiä. Ylipäänsä punainen väri on elitismiä. Ja sininen. Jonkun näkökulmasta, jossain kontekstissa.

Eli onko lasillinen Ratzenberger Steeger St. Jost Riesling Spätlese trocken 2007:ää elitismiä? Ravintolassa, 12 cl, 12,XX €? Jos siitä jää elämänmittainen jälki ja ilo? Jos kokemustodellisuuselämys on - pullosäilytyshistoria ja miljöö ja hetki huomioon ottaen - ainutkertainen, absoluuttisen digitaalistumaton? Entä jos saa vielä ruksejakin Mittelrhein-ruutuihin? Eikä tarvitse enää uudestaan suorittaa? Entä jos voi joskus vielä auttaa, jos aihe sattuu jotakuta muutakin kiinnostamaan?

Tai siis: Onko Werner Herzog elitismiä? Onko South Park elitismiä? Onko Conlon Nancarrow elitismiä? Onko Buster Keaton elitismiä? Onko Nick Drake elitismiä? Onko Thomas Mann elitismiä? Onko Ketonen ja Myllyrinne elitismiä? Onko M.A. Numminen elitismiä? Onko Gerhard Richter elitismiä? Onko Ricardo Villalobos elitismiä? Onko Owen Pallett elitismiä? Onko Haknam Records elitismiä? Onko Pekko Käppi elitismiä? Onko Conan O'Brien elitismiä? Onko Crottin de Chavignol elitismiä? Onko Glenn Gould elitismiä? Onko Bianchi elitismiä? Onko Olga Neuwirth elitismiä? Onko Teemu Hirvilammi elitismiä? Onko Dominique Perrault elitismiä? Onko DJ Tixa elitismiä? Onko Astrid Lindgren elitismiä? Onko The Delgados elitismiä? Onko Marin Marais elitismiä? Onko Marko Marin elitismiä? Onko Thomas Bernhard elitismiä? Onko rillumarei elitismiä? Onko rillumarein tutkiminen elitismiä? Onko rillumarein tutkimisen kritikointi elitismiä? Onko kritikointi-termin käyttö kritisointi-termin sijaan elitismiä? Onko Nik Bärtsch's Ronin yhtyeen minimalistinen jazz elitismiä? Onko Bohren & der Club of Gore minimalistinen groove elitismiä? Onko Applen minimalismi elitismiä? Onko japanilaisen kivipuutarhan minimalismi elitismiä? Onko Aallon suunnittelemat Marimekon Muumi-mukit elitismiä? Onko ylipäänsä desig...

No, ehkä sitten on. Ehkä se on vain kestettävä. Tässä vaiheessa muutakaan keksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti