lauantai 10. joulukuuta 2011

Dr. Bürklin-Wolf Forster Ungeheuer Riesling trocken GC 1997 vs. Dr. Bürklin-Wolf Ruppertsberger Reiterpfad Riesling trocken GC 1999

Pfalzilaisista hehkutarhoista sekä Forst-kylän klassikoihin kuuluva Ungeheuer että kaksi piirua eteläisempi Ruppertsbergin Reiterpfad ovat itseoikeutetusti mukana Frank Kämmerin Die 100 besten Weinberge Deutschlands -kirjassa. Kirja on oiva ja hauska ja pieni. Ja mikä tärkeintä: punavalkeasta [sic] kuvituksesta ja tekstityksestä huolimatta pätevä ruksittelukohde.

Sekä Forster Ungeheuer Riesling trocken GC 1997:ssä että Ruppertsberger Reiterpfad Riesling trocken GC 1999:ssä voi maistaa läpeensä kehittyneen petrolin intensiivisyyden siinä mittakaavassa kuin se viiniharrastuksen jämähtämisen kannalta on oleellista. Tavallaan surullista: vaikea kuvitella mitään ratkaisevasti vertikaalistuneempaa. Täytyy vain jatkaa näiden viitoittamalla tiellä, kohti Pfalz-horisonttia, Jolly Jumperille hyräillen. Sieltä se... öh... onnellisuus... tai siis... pikemminkin merkitys... eiku... tavallaan... löytyy.

Tapauksista tuli mieleen myös, että suuri Riesling kannattaa omasta mielestäni tarjoilla aavistuksen liian kylmänä. Muuten koko petrolipaletti aina aavistuksen liian lämpimään asti jää kokematta. Sillä suuri Riesling tarvitsee aikgäölkgöägksdäöglkdäsdflkgäsdflkämsdfg.

Sekin on Kämmerin kirjassa hauskaa ja pientä ja oivaa, että kunkin tarhan kohdalla on lueteltu omistavat tahot. Yllättävän harvat hulppeudet ovat eksklusiivisessa monopoliomistuksessa. Esim. hirviö-Ungeheuerin jakavat Dr. Bürklin-Wolfin lisäksi mm. kolmen suur-B:n kaksi muuta jäsentä eli Bassermann-Jordan ja Reichsrat von Buhl sekä muista tutuista Georg Mosbacher, J. L. Wolf ja von Winning (ent. Dr. Deinhard) etc. Vastaavasti Reiterpfadissa riehuvat isoiden B:eiden ja von Winningin lisäksi mm. Neustadt-eteläpäädyn Gimmeldingenistä käsin operoiva A. Christmann.

Punavalkeaa tai ei, kyllähän tavallaan samat tarhaustiedot kertyisivät väkisinkin ajan ja harrastuneisuuden myötä. Mutta entä se ruksittelun hurma? Kuka siitä pitää huolen? Kuka on ruksien puolella? Pahaa maailmaa vastaan?

Vaadin täten oikeutta rukseille. Ja ruksittelun hurmaa oppiaineeksi peruskouluun. Ja läpipetrolisoituneen Rieslingin tunnistustehtäviä viimeistään yliopistojen pääsykokeisiin.

PS. En malta tässä yhteydessä olla mainitsematta, että Christmannin Reiterpfad GG -versiota on saatavissa myös 0,375-koossa mm. berliiniläisestä Wein und Glas -(netti)viinikaupasta. Toisessa yhteydessä nettiviinikauppojen ihanuuksista enemmän. Kuitenkin sen verran, että loistavasta kokoelmasta huolimatta Wein und Glas tuskin pääsee uudestaan omalle tilauslistalle. Tämä vain siksi, että toimitus saapui UPS:n kautta. Lue: neuroottisen kontrollifriikin painajainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti