perjantai 16. joulukuuta 2011

A. Christmann Königsbacher IDIG Riesling Großes Gewächs 2008

Ensimmäinen varsinainen nettiviinitilaukseni oli A. Christmannin Königsbacher IDIG Riesling Großes Gewächs 2008. Oli sitä toki kaikenlaista vispilänkauppaa viritelty jo aiemminkin, mutta laskettakoon tämä nyt ensimmäiseksi tahalliseksi täsmähankinnaksi. Ainoastaan vuosikertaan ei voinut vaikuttaa: sitä otettiin, mitä tarjolla oli.

Viinikaupaksi valikoitui Kölner Weinkeller. Se on edelleenkin oma suosikkini. Sinänsä melkoinen yhteensattuma, koska - niin tylsämielistä kuin tietokoneen lääppiminen kirjoittajan mielestä yleensä onkin - haastajia on kyllä yritetty haarukoida tuon jälkeenkin.

Hyvän nettiviinikaupan kriteerit voi mielestäni jakaa viisiä:

1) toimitus EU-alueelle
2) luottokorttimahdollisuus (mieluiten PayPalin kautta)
3) toimitus lähipostiin (ei UPS, USP, PUS, SUP eikä PSU)
4) valikoima (maa, alue, kylä, palsta, valmistaja, genre, laatuluokka, vuosikerta etc.)
5) hintapolitiikka.

Ainoastaan ensimmäinen kriteeri on tietenkin kriittinen. Kaikista muista voidaan hätätapauksessa joustaa, jos kiikarissa on jotain maanisen poikkeuksellista. IBAN-toiminta alkaa joka tapauksessa muutenkin yleistyä, ja ulkomaan laskuissa kukaan muu tuskin on mennyt kokeilemaan "maksan kaikki kulut" -ruksia. Lisäksi UPS voi hyvinkin tuntua jostakusta vähemmän neuroottisesta ihan jopa palvelulta. Itse olen vahdannut kännykkää asiakaspalveluvuoroissa useammankin kerran ja juossut sitten työpaikan parkkipaikalla mustapaahteisten pakettiautojen perässä peläten viinien vähintäänkin kiehahtavan helleaallossa sekä hätääntyneenä soitellut ylihuomenna palautettavien lähetysten perään, kun en ole - yllätysyllätys - ollutkaan kotosalla huhtikuun kolmantena tiistaina klo 12.48.

Alla tähänastisten seikkailujen väliraportointia. Vaikka edellä esitettyä vaatimuslistaa voinee pitää kohtuullisena, niin lopulta yllättävän nihkeää on meininki ollut: ihan täydellistä osumaa ei ole vielä tullut. Lisäksi on huomautettava, että hankintakohteina ovat olleet lähinnä saksalaiset viinit, joten tulokset värittyvät - no,  sivuston otsikoinnin mukaisesti.

1. Kölner Weinkeller - Wein-Handel und Online-Shop
Kuten todettua, oma tähänastinen suosikkini. Laaja valikoima, myös jonkin verran kypsyneitä vuosikertoja, riittävästi GG-luokiteltuja viinejä amatöörin tarpeisiin, ei-ahdistava käyttöliittymä, pullojen kuvat ja kuvaustekstit luovat tunnelmaa, toki tekstien ylihehkutukset kannattaa normipäiväistää, luotettavat toimitukset (nähtävästi jotenkin DHL:n kautta, kuitenkin niin, että postihenkilö yrittää tuoda ovelle, jos vastaanottajaa ei tavoiteta, lähetyksen voi noutaa normaaliin tapaan lähipostista), kohtuullinen toimitusaika, ottavat yhteyttä, jos toimituksessa jotain ongelmia, rekisteröityneen asiakkaan uudelleenkirjautuminen välillä ollut hankalaa, mutta luottokorttimaksu onnistunut itse asiassa mutkattomammin rekisteröitymättömänä asiakkaana (tai lähinnä kerran kävi niin, että rekisteröitymisen jälkeen onnistuin jotenkin valitsemaan luottokortin sijasta laskun). Tilauksen yhteydessä voi myös tilata uutiskirjeen, jossa tietoa uutuuksista ja uusimmista vuosikerroista etc. Vain PayPal puuttuu.

2. Weinzeche Handelsgesellschaft
Ehkä ripeämmät toimitukset kuin kölniläisillä ja PayPalkin löytyy, mutta muuten kaikessa puolisen askelta perässä. Mutta vain puolisen askelta. Eli ei ihan yhtä monta GG-vaihtoehtoa eikä vuosikertaa eikä laatutuottajaa. Joka tapauksessa kahdesta vilpittömästi suositeltavasta se toinen.

3. Winoscout
Kiitettävä valikoima, mutkaton palvelu (kun tuote olikin loppunut) & PayPal. Ongelmana vain UPS-kuljetus.

4. Wein und Glas
Ehkä hulppein valikoima neljästä ensin mainitusta. Luottokortti, mutta ei PayPalia. Eikä automaattisen tilauskuittauksen jälkeen varsinaista tilausvahvistusta, vaikka viestissä nimenomaan luvattiin palata asiaan. Ja UPS harhailee jälleen pitkin parkkipaikkoja.

5. Mövenpick Weinkeller
Laajahko valikoima, GG:t kuuluvat asiaan, tosin käytännössä pelkästään nuoria vuosikertoja, lisäksi pulloista kuvia vain satunnaisesti, pahimmillaan "kevyt kesävalkkari" -yleiskuvailutekstit myös ikääntymispotentiaalisissa Rieslingeissä, 6 pulloa tai vähemmän = 36 € lähetyskuluja, 7-12 pulloa = 45+ € etc., luottokortti kyllä, PayPal ei, UPS valitettavasti.

6. Wein-Refugium Brunner & Kübler
Laatua laajasti, mutta ei luottokorttia. Ja tällä kertaa UPS ei löytänyt edes parkkipaikalle.

7. Weinbär
Todistettavasti tuli ainakin perille. Mutta ei nyt kyllä valitettavasti muistikuvaa, kuinka ja miten. Joka tapauksessa ei luottokorttia. Ja maksussakin oli jotain hässäkkää, josta tosin ystävällisesti ilmoittivat. Suppeahko, mutta toki tarkkaan harkittu valikoima.

Muutama eBay-kokeilu:

Wein- und Genießerparadies / eBay:
http://stores.ebay.de/weinundgenieserparadies
Suppea valikoima pelkkiä halpistuotteita, mutta joukossa Württembergin Lembergereitä (Itävallassa rypäleen nimi: Blaufränkisch), Itävallan Alko sentään hoitanut, Württembergiä ei, maksu kätevästi PayPalilla, kohtuulliset lähetyskulut (9,90 €) avoimesti esillä ja saman tien maksettavana (viimeksi mainittu piirre ei mikään itsestäänselvyys, ks. lisää alla). Toimitus näppärästi lähi-Itskuun, ilman UPS-säätöä.

Getränke und Süßwaren Seidel‏ / eBay:
http://stores.ebay.de/getrankeundsuswarenseidel
Valikoimassa jopa muutama GG-edustaja, mutta esim. tieto EU-lähetysmahdollisuudesta piti itse kaivaa kauppiaan sivuilta, melko nopeasti tilauksen jälkeen tuli automaattiviesti, jonka mukaan lähetyskulut olisivat 5,90 €, malttamattomuuttaan sitä sitten meni kirjoittamaan lukusumman itse laskupohjaan, vaikka olisi voinut vielä odottaa valmiiksi täytettyä PayPal-laskua, niinpä yön aikana olikin saapunut viesti, että lähetyskulut olisivatkin olleet 14,90 €. Eli ei muuta kuin erotusta maksamaan ja viestiä edestakaisin ja etc. Kaikkea sitä näillä leveysasteilla joutuukin tekemään saadakseen Hessische Bergstrasse -alueen viiniä käsiinsä. Mutta tuli sitä. Ja vielä lähi-Itskuun, ilman UPS-säätöä.

Lupaavia, toimituksen Suomeen pitäisi onnistua, ei vielä kuitenkaan testattu, mukavuudenhalu (lue: pelko UPS:ttömän elämän menettämisestä) vienyt toistaiseksi voiton:

www.vinello.de
www.weinhalle.de

Täältä bongattuja suosituksia, ei tietoa UPS-politiikasta:

http://weinfinger.de/
http://www.vinexus.de/

Lisäosumia samalta listalta, testaamattomia, mutta sinänsä lupaavia, ei tietoa UPS-politiikasta:

http://wein-bastion.de/ 
http://www.vivinum.com/
http://www.karl-kerler.de
www.pinard-de-picard.de
http://www.gourmondo.de
http://www.no-time-for-bad-wine.de/en

Klassikoita, pääpaino Bordeaux'ssa ja Burgundissa ja muissa sijoituskohteissa:

www.bbr.com
www.finestwine.com‏
www.rare-wine.com
www.winebid.com
www.seckfordwines.co.uk‏
www.laywheeler.com
www.farrvintners.com
www.vini-rari.it
www.winespecials.de

Toimituksen Suomeen pitäisi onnistua, mutta laatu ei oikein innosta:

www.jacques-online-shop.de
www.delinat.com

Eri lähteissä mainittuja tai mainostettuja, mutta tähänastisten tutkimustulosten mukaan ei ainakaan toistaiseksi toimitusta Suomeen:

www.amazon.de
www.galeria-kaufhof.de
www.kartstadt.de
shop.wein-kreis.de/wein/
www.biowelt.de/shop/
www.fub-weine.de
www.bremer-weinkolleg.de
www.getraenkewelt-weiser.de

PS. Viinisijoittajat ja muut arvoammattilaiset käsittääkseni vakuuttavat viinilähetyksensä. Eipä sitä varmaan muuten postiteltaisi kahta eikä yhtäkään lisänollaa. Mutta myös 30/50/70 €:n kieppeillä liikkuvan lienee hyvä tietää, että postin tyriessä on mahdollista hakea korvausta. Eli kun lähetys tipahtaa lavalta ja säilyneestä kaulaetiketin repaleesta saa tunnistettua, että siinä meni viiniseuralle hankittu "Dr. Bürklin-Wolf Forster Kirchenstück Riesling trocken GC 2009", niin ei muuta kuin reklamaatiopuuskutuksen kera hakemus vetämään. 70 € + lähetyskuluja ei tosin saa takaisin, mutta kylläkin 57,87 € vai oliko se nyt 58,78 € vai mitä. Eli juuri sen absurdin maksim... verran kuin laissa ja asetuksissa on hyväksi ja oikeamieliseksi koettu. Kiitetyt olkoot siis laki ja asetus, jotk' meitä ymmärtämättömiä houkkia ja sortuvaisia ahmatteja liian ylväiltä ja ylpistäviltä hankinnoilta suojelevat ja alati varjelevat.

PS. #2 http://www.historia-wine.com/ - on mahdollista, että muuta ei elämässä tarvita [lisäys 15.2.2013]

2 kommenttia:

  1. Gourmondosta sen verran että 150€ toimitukset tai isommat ilmaisia. DHL:llä lähtee, Suomeen saapuessaan siirtyy Itellalle ja postihenkilö yrittää kuskata kotiin, jos ei paikalla niin menee lähipostiin.

    Tavarat lähtevät nopeasti. Ovat perillä noin viikossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset vinkistä! Sivuston ulkonäkö hieman emmitytti, mutta siellähän oli tarjolla mm. Dönnhoffin Monzinger Halenberg GG:tä...

      Poista