lauantai 16. maaliskuuta 2013

Carl von Schubert Maximin Grünhäuser Abtsberg Riesling Alte Reben trocken 2011

2010-vuosikerran kyytipoikana tuli n. vuosi sitten silmäiltyä Fine-konsernin senhetkisiä edesottamuksia. Ei tämä 2011:kaan ole "loputon" eikä "ylivertainen" eikä "liian täydellinen viini tullakseen tästä maailmasta". Niin kuin Fine-konsernin papereissa tuolloin 1945 Château Mou... ehehe. Mutta sympaattinen viinihän tämä. Edelleen. Tai siis tämäkin vuosikerta. Tietyn kontekstissaan yllättävän paksuuden tavoittaa suutuntumassa saman tien. Melkein kuitenkin voisin vannoa, että 2010 oli yhtälaillisesta nuoruudestaan huolimatta kaikkinensa sekä vieläkin eloisampi että varsinkin keltaistuneempi ja ylipäätään makoistuneempi. Ruwer-puroselle joka tapauksessa jälleen sympatiapisteet.

Kun nyt tuli Fine-konsernista puhe, niin sekä 1000-oppaan melko tarkkaan joskus kahlanneena (1. painoksessa on muuten ainakin kaksi virhettä: Alsace-hakemiston mukaan 264. sijalla pitäisi olla Riesling Brand Vendange Tardive Zind-Humbrecht 1990, mutta sieltä löytyy Château Latour 1921 (joka on kyllä Bordeaux-hakemistossa omalla paikallaan), ja vastaavasti 997. sijalla on Ab Ericio Hans Igler 1998, jota ei kuitenkaan ole mainittu lainkaan Itävalta-hakemistossa) että häkellyttävien Fine-anekdoottien parissa senkin jälkeen satunnaisesti hoomoilailleena olen välillä miettinyt, ovatko tosiaan avanneet 44 pulloa 9100 €:n yksikköhintaista nelivitosta (ja tämä siis vain yhtenä esimerkkinä tuhansista ja taas kymmenistätuhansista vastaavista tapauksista) vai onko lukuun laskettu "vain" konsernilaisten maistelukerrat. Eli esim. yhdestä pullosta on tarvittaessa riivitty kasaan useita tipetillisiä, jotka on sitten laskettu erillisiksi maistelukerroiksi, koska maistaja kullakin tipalla on eri. Tätä eivät käsittääkseni kerro yksiselitteisesti missään yhteydessä. Jotenkin sitä haluaisi uskoa edes jonkinlaiseen realismiin. Eli että pulloja ei ole avattu 44 kappaletta. No, niin tai näin, saatiinpa ainakin yksi thomasbernhardmaisuutta vaaliva virkehirviö tähänkin.

E: Tarkennus CMR-45:n hinta-arvioon. Eli huutokauppalaatikollinen 2012 maaliskuussa: 214 000 $. Ei muuta kuin kulauttelemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti